Gå til hovedinnhold

Trondheim - pilgrimer, studentliv og Michelin

Det sies at ens egen hjemby er den man kjenner minst. Turist i egen by er ikke oppskrytt. Trondheim vinterstid er magisk.

Åge Alexandersen sang om å "længte hjem, te trøndersk jord, og mest av ailt te Trondheim dær æ bor". Som trønder så gjør man det. Lite kan måle seg mot å stå på Elgeseteter bru og se over på Nidarosdomen - Norges nasjonalhelligdom.
Ved Nidelvens bredd - Nidarosdomen speiler seg i vannet

Nidarosdomen

Nidarosdomen er Olav den helliges gravkirke og var i middelalderen et av Europas viktigste pilgrimsmål. Mange går den dag i dag pilgrimsleden til Trondheim, eller Nidaros som byen tidligere kaltes.

Pilgrimsveiene ble i 2010, av Europarådet, tildelt status som europeisk kulturvei (Cultural Route of the Council og Europe). Domen er også Norges signingskirke.

Kirken ble påbegynt på midten av 1100-tallet. Den har vært utsatt for en rekke branner, og gjenoppbygd flere ganger.

Særs kjent er Vestfronten og dets rosevindu. Vestfronten består av 76 skulpturer, men bare fem er fra middelalderen.
Vestfronten med rosevinduet i midten
Figurer på Vestfronten. Den øverste til venstre (Erkebiskop Øystein) bærer en krans.
Nederste rekke viser fra venstre Olav Tryggvason, Biskop Sigurd og St. Klemens.
Nidarosdomen har åpent 09:00-14:00 alle dager unntatt søndag hvor åpningstiden er 13:00-16:00.

Sommerstid er det et yrende folkeliv her med guidede turer på ulike språk som engelsk og tysk.

Vinterstid er det roligere, men også da trekker domen folk. I adventstiden arrangeres julekonsert med Sølvguttenes guttekor. For mange nordmenn begynner julen først når Sølvguttene synger julen inn kl. 17:00 julaften.

De norske Riksregaliene befinner seg i Erkebispegården som ligger ved domen.

På nedsiden av domen ligger Marinen ut mot Nidelvens bredd, et yndet friluftsområde, særlig sommerstid. Nidelven går rundt Trondheim sentrum, og langs Nidelvens bredd ligger en rekke av Trondheims severdigheter.
Trondheim kunstmuseum ligger like ved Vestfronten

Lykkens portal og Bakklandet

En kort spasertur forbi Nidarosdomen finner man Den Gamle Bybro eller Lykkens portal som den også kalles. Den røde broen med det flotte kallenavnet har siden den ble bygd i 1681 (dagens bro er fra 1861) gått over Nidelvens bredd. Broen binder Midtbyen sammen med Bakklandet og dets bryggerekke og er et yndet motiv for turister. Den er i dag bilfri.

Plasseringen av broen var å binde byen sammen med Kristansten festning og derfor militært strategisk anlagt.

Bakklandet har bebyggelse fra 1600-tallet og var Trondheims første forsted. Mer informasjon om Bakklandets historie, som historien bak de enkelte husene, finner du på denne siden om Bakklandet.

Bakklandet er et populært strøk med en rekke koselige kafeer og gallerier.
Lykkens portal
Bryggerekka
Bakklandet
Kristiansten festning

Torget - byens sentrum og naturlige midtpunkt

Midt på torget i Trondheim ruver den 18 meter høye statuen av Olav Tryggvason (reist i 1920) over byens grunnlegger og Norges konge (995-1000). Statuen ble reist i 1921. Olav Tryggvason holder et sverd og et rikseple i hånden. Hodet som ligger mellom føttene forestiller den norrøne guden Tor og symboliserer overgangen fra hedendommen til kristen tid. Rundt statuen er det laget et solur. Statuen er byens naturlige midtpunkt. 

Vår Frues kirke ligger i Kongens gate og er, foruten Nidarosdomen, den kirken i Trondheim som har bestått siden middelalderen. Kirken er åpen for alle, og Kirkens Bymisjon driver en kafe for trengende i kirken.
Vår Frues kirke

Fra Nidarosdomen via Olav Tryggvasons statue og ned til Ravnkloa går Munkegaten. Øverst i nedre del av gaten, nedenfor statuen ligger den kongelige residens i Trondheim, Stiftsgården.

Stiftsgården, åpnet 1778, er blant de største trebygningene i Norden. Det er populært å stille seg på trappen og ta bilde mens man vinker, slik de kongelige gjør når de er i byen.

Stiftsgården


Munkholmen - øya i fjorden

Munkholmen er en øy i Trondheimsfjorden, og en av Trondheims største attraksjoner. Munkholmen er fredet, og har, helt siden vikingetiden, vært i bruk til ulike formål, blant annet som rettersted, kloster og festning.

Nordgående og sørgående Hurtigruten møtes ved Munkholmen

Det går båt fra Ravnkloa til Munkholmen sommerstid. Munkholmen er ikke bare populær blant turister, men er også flittig brukt av fastboende badegjester.


Nedre Elvehavn - fra verftsvirksomhet til beste tomta i byen

Trondhjems Mekaniske Værksted (TMV) var Trondheims skipsverft i perioden 1872 til 1983 og leverte blant annet skip til Hurtigruten. Deler av verftet er ivaretatt og gir bydelen Nedre Elvehavn dets særpreg.

Bydelen, som allerede før den ble bygd ble titulert som "beste tomta i byen", består, foruten en rekke leiligheter, også av en rekke bedrifter og restauranter samt kjøpesenteret Solsiden.

Blomsterbrua binder Nedre Elvehavn sammen med Midtbyen. Sommerstid er det, som navnet tilsier, blomster langs hele broen.

På Nedre Elvehavn ligger også kunstmuseet Gråmølna.


Brattøra - byens nyeste bydel

Brattøra er et område som er blitt utviklet de senere år. Det er her cruisebåter ankrer opp sommerstid.

Tidligere var dette kun havneområde og foruten Tollboden og Hurtigrutekaia var det lite annen aktivitet i området.

De siste ti år har det vært mye byggeaktivitet i området, med nye signalbygg som Rockheim, Clarion Hotel&Congress med "gulltanna", Pirbadet og Powerhouse.

Powerhouse
Fra Pirbadet har man panoramautsikt mot Munkholmen.

Rockheim gir besøkende et tilbakeblikk på norsk musikk i de ulike tiår. I tillegg har det ulike utstillinger for norske eller utenlandske artister og band. For tiden er det satt opp en KISS-utstilling. Museet gir muligheter for å synge med på kjente låter eller spille instrumenter. Både store og små har glede av museet.

Det er anlagt en promenade langsmed vannet fra Brattørkaia til Ila, en flott tur, særlig om sommeren. Ved Rockheim ligger Simens isbar og en tur langs promenaden kan avsluttes med en is herfra.


Studentliv

Trondheim er en studentby med over 30 000 studenter tilknyttet NTNU - Norges tekniske og naturvitenskaplige universitet, tidligere NTH Norges Tekniske Høyskole.

Alle studenter kjenner til det runde røde huset ved Elgeseter bru, Studentersamfundet i Trondhjem også kalt Studentersamfunnet eller bare "Samfunnet", stiftet 1910.

Hovedbygningen NTNU

Samfunnet
På Studentersamfunnet holder de ulike "gjengene" som studentene kan bli medlem av til. Her arrangeres ofte fester, men også debatter om ulike samfunnstema.

Studenten i den gamle stad

Michelin og annen mat og drikke

I februar 2020 ble de nordiske Michelinstjernene utdelt i Trondheim. Vet utdelingen fikk byen flere stjerner da også Speilsalen hos Britannia hotell. hvor utdelingen fant sted, fikk en stjerne. FAGN og Credo er de andre Michelin restaurantene i Trondheim hvor sistnevnte også mottok Michelins bærekraftspris.

Hos FAGN er det mulig å enten velge den tradisjonelle restauranten i første etasje med fastsatt meny eller velge enkle retter i restaurantens annen etasje til en rimeligere penge.

I det øvre sjikt finner man også blant annet restauranten To rom og kjøkken. Restauranten anbefales av Michelins White Guide. Den har fått  tilbakemeldinger fra Gordon Ramsey. Restauranten er kjent for sin lange vin- og polliste. Britannia hotell har også andre populære restauranter som Palmehaven.

Frokosten til Scandic Nidelven hotell er, for 13. år på rad, kåret til Norges beste frokost.

Skybaren på Clarion-hotellet på Brattøra nyter man en bedre middag og drikke med flott utsikt over Munkholmen og Trondheimsfjorden.

Tulla Fischer
Tulla Fischer ligger på andre siden av veien fra Vår Frues Kirke, gågata i Trondheim, Nordre gate, og byr på ulike italienske lunsj- og middagsretter og særlig pizzaene er gode.

De fleste restauranter og lunsjspisesteder er lokalisert i Midtbyen eller på Solsiden.Vår familie liker særlig lunsjstedene Somma og Hevd håndverksbakeri. Begge stedene byr på italienske spesialiteter. Vi er ofte innom en av disse på våre søndagsturer. Hos sistnevnte er særlig kanelsnurrene populære, og disse tas gjerne med hjem. På ettermiddagstid endres Hevd til pizzarestauranten Una pizzeria (også lokale på Solsiden).


Byen har også en rekke kaffebarer som blant annet Dromedar, Kaffebrenneriet, Starbucks og Espresso House. Dromedar var den første moderne kaffebaren i Trondheim, og dets baristaer har vunnet flere utmerkelser, herunder NM, i baristakunst.

Sommerstid, når solen skinner, har det til nå vært Solsiden hvor de fleste går for noe å spise og drikke, se og bli sett.

For en 360 graders oversikt over byen, er Tårnet med Egon restaurant et populært alternativ. Det er mulig å komme opp i tårnet uten å besøke restauranten, men det kan lønne seg å besøke restaurantens annen etasje hvor golvet beveger seg via en roterende plate. I løpet av én time har den gått rundt sin egen akse og man har sett byen i fugleperspektiv fra oven.

En plass å sove - hoteller i Trondheim

Utvalget av hoteller i Trondheim er stort, og det finnes noe for enhver smak.

I det høyere segment er nylig restaurerte Britannia hotell i særklasse. Bygget stengte i 2016 og ble renovert før det gjenåpnet i april 2019. Hotellet har, foruten Michelinrestauranten Speilsalen, også en rekke andre restauranter. Det ligger sentralt til i byens sentrum med de fleste attraksjoner innen to kilometers rekkevidde. Hotellet har blant annet blitt omtalt av reisemagasinet Travel+Leisure.

Britannia hotell
Andre hoteller med spesielt særpreg er Scandic Nidelven hotell og Clarion-hotellet på Brattøra, som begge ligger sentralt og vakkert til ved henholdsvis Nidelven og Trondheimsfjorden. Scandic Nidelven er kjent for sin frokost og du kan her sitte og se på yachtene som ligger langsmed ved Nedre Elvehavn. Clarion er et mye brukt konferansehotell med nærhet til sjøen. 

Noen hundre meter unna Scandic Nidelven ligger Radisson Blu Royal Garden hotell, reist i 1984. Bygget er moderne med mye bruk av glass og betong, men bygd slik at det passer inn med de øvrige bryggene langsmed Nidelven. Hotellet ligger rett overfor Trondheims storstue, Olavshallen. Herfra er det 10 minutters gange til både Nidarosdomen og Gamle bybro. I hotellet ligger også restauranten 73 Bar&Restaurant.
Radisson Blu Royal Garden hotell

Om sommeren tilbyr Studentersamfunnet overnatting til en billig penge. Singsaker Sommerhotell er et annet rimelig alternativ med overnatting i studenthybler. I tillegg finnes en rekke hoteller i det midterste hotellsegment.


Mer informasjon om Trondheim finner du hos VisitTrondheim.


Hva er din Trondheimsfavoritt?


Det gjøres oppmerksom på at dette ikke er et betalt blogginnlegg.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

4 sentrumsnære fotturer i Trondheim

Vil du ut en tur er det mange bynære fotturer i Trondheim å velge imellom. Her noen favoritter, godt tilrettelagt for både barnevogn og bevegelseshemmede. Nå som det er særs viktig å holde avstand når man går tur må man kanskje tenke litt utenom boksen, og prøve nye løper, eller andre stier i de områdene man ferdes. Alternativt er besøk på kjente utfartsplasser på tidspunkt med lite folk å foretrekke. 1) Ladestien - den beste vårturen Tur: 4 eller 8 km. Parkering: Rotvoll eller Ringvebukta Årstid: Vår - Høst. Tilrettelagt for: alle, men deler kan være noe problematisk for bevegelseshemmede. Så snart snøen på Lade smelter tar det ikke lang tid før de første benytter anledningen til å dra til Ladestien. Du velger selv om du vil ta den store runden Rotvoll - Korsvika (ca. 8 km) eller den kortere turen fra Ringvebukta til Korsvika, alternativt Ringvebukta til Rotvoll, begge på rundt 4 km. Den fotturen som har mest å "tilby" er nok Ladestien og for mange er en tur med R

Dagstur til Hegra festning og helleristningene på Leirfall

Lyst på en tur til historiske omgivelser? Der fortid møter nåtid? Da kan en tur til Hegra festning og helleristningsfeltet Leirfall anbefales. Begge ligger i Hegra, en halvtimes tur unna Trondheim. Hegra festning Turen opp til festningen er svingete og noe smal, så en sjåfør med ryggeferdighetene i orden er ikke å forakte skulle det komme møtende biler. I disse koronatider var ikke dette et stort problem, men i høysesong kan du komme opp i noe utfordrende møtesituasjoner. Hegra festning ble anlagt i perioden 1908 til 1910 for å stå imot et eventuelt angrep fra svensk side etter unionsoppløsningen i 1905. Festningen var et viktig forsvarsverk, blant annet under andre verdenskrig. Her holdt 250 menn og en kvinne stand 26 dager mot de tyske styrker i 1940. Festningen het opprinnelig Ingstadkleven fort, men endret navn til Hegra festning i 1940. Ved festningspartiets inngang er det to statuer, en av kommandant Holtermann og ett av en av bombene som ble sluppet over