Gå til hovedinnhold

Dra på safari! Madikwe Game Reserve, Sør- Afrika

Ønsker du å se "de fem store" og oppleve villmarken på nært hold? I Madikwe Game Reserve er sjansene gode for nærkontakt med disse, og mange andre dyrearter. Området er, tross for dets sentrale lokalisering på grensen til Botswana og ved foten av Kalahari-ørkenen, langt mindre turistifisert enn mange de andre mer kjente nasjonalparkene. Her slipper du også unna malariamedisin.

Madikwe Game Reserve

Turen til Madikwe Game Reserve startet like etter landing med nattfly (med fint lite søvn) fra London til Johannesburg i Sør-Afrika. En av sjåførene til overnattingsplassen, Rhulani Safari Lodge, som ligger midt i Madikwe Game Reserve, hentet meg på flyplassen (O.R.Tambo). Madikwe ligger en ca fem timers biltur nord for Johannesburg, på grensen til Botswana og Kalahari-ørkenen. Og for den som har litt ekstra penger til overs er det også mulig å fly fra Johannesburg til Madikwe.

Madikwe Game Reserve er det femte største reservatet i Sør-Afrika og malariafritt, men mindre kjent enn blant annet Krüger. Reservatet ble åpnet i 1991 og er hjem til rundt 66 store pattedyr og ca. 300 fuglearter. Deler av reservatet omfatter privateid grunn.

Allerede få hundre meter inn i nasjonalparken ble vi møtt av det største av landdyrene, en flokk elefanter. Omgitt av krattskog ruvet elefantene i området. På veg til lodgen møtte vi på flokker av impala, afrikansk antilope, vannbøffel og en rekke andre arter.

Rhulani Safari Lodge

Rhulani Safari Lodge er en av 32 ulike overnattingsmuligheter i Madikwe og består av sju hytter i ulike størrelser, de fleste for 2 til 3 personer. Hyttene er av høy standard med klimaanlegg, og har, foruten soverom og bad (inklusive badekar og dusj), egne balkonger med solstoler og badekulp samt den mest fantastiske utsikten over området. 
I tillegg til selve hyttene er det et utendørs restaurantområde, hvor det serveres måltider før og etter safariturene. De 100 meterne fra hyttene får du ikke gå alene. Det vil alltid være en guide som henter deg og tar deg med fra hytten til restaurantområdet eller til safaribilene. Nattestid kan du, hvis du er heldig, høre løvebrøl. Eller, som i mitt tilfelle, stifte bekjentskap med en stor, svart hårete edderkopp som dukket opp bak veggen ved doskåla. Jeg er ikke så veldig glad i edderkopper og særlig ikke når disse er en håndflate stor. Den tok nattesøvnen min. Men man er tross alt i villmarken.

Etter en dag på safari kan man være litt sliten av alle inntrykkene og da er det utrolig deilig å se frem til en deilig massasjetime mens du ser utover det fantastiske landskapet.

På kvelden inviteres det til den utendørs afrikansk grillaften, braai, i boomaen hvor du sitter rundt bålet og lytter til nettopp villmarkens lyder. 

Området rundt lodgen er, som bildene nedenfor viser, pent opparbeidet og dekorert.
Noen få meter unna restaurantområdet er det et vannhull, og du kan se dyrene som tar turen til vannhullet for å slukke tørsten.

På safari - The big 5

Guiden vår, Sean, var sikker på at jeg, i løpet av det 2 1/2 dagers opphold i Madikwe, ville se "the big 5", nemlig elefant, leopard, løve, neshorn og bøffel. De fem store henspiller seg ikke til dyrenes fysiske størrelse, men hvor vanskelig og farlig jakten av dyrene er. 

Elefantene fikk jeg for første gang sett på avstand rett etter innkjørselen til viltreservatet, men ble lovet enda bedre muligheter til å se dette fantastiske dyret. Og den lovnaden ble innfridd til gangs. Det beste minnet er fra da de majestetiske dyrene tok turen opp til vannhullet som ligger rundt 50 meter unna lodgens restaurantområdet. Det var en stor flokk med både ungdyr, eldre og babyfanter (finnes det noe søtere?) for å drikke. Rhulani har, foruten en rekke promovideoer, også lagt ut et videokamera ved vannhullet og der kan du, på nett hjemmefra, se hvilke dyr som stikker innom.

På den første av tre safariturer var det den elegante, sky og nattaktive leoparden jeg først stiftet bekjentskap med. Leoparden er egentlig ikke flokkdyr, men jeg var heldig og fikk sett to leopardbrødre på jakt, og bevitnet kattedyrets hurtighet i jakten på en hare. Det var ganske så spesielt å sitte 20-30 meters unna, mens leoparden skyter fart bortover sletten. På ett av de påfølgende safariturene fikk vi også sett hunnleoparder med unger. I kneshøyt gress er de vanskelig å få øye på og jeg skvatt til da en hunnleopard plutselig viste seg ved jeepens langside. Tanken på at ungene ikke var langt unna føler man seg med ett ganske liten og ganske sårbar.
I løpet av safariturene disket vår utrolig kunnskapsrike guide Sean opp med litt mat og Amarula, en kremlikør som blant annet lages av marulafrukten som spises av elefanter. Mat og drikke inntas i det fri og det var med en viss skepsis jeg forlot jeepen (er dette trygt!?). Med leopardens jakt frisk i minne tok det meg noen minutter før jeg kunne slappe litt av og nyte drinken og det fantastiske afrikanske landskapet.
På tur hjem begynte mørket å senke seg og det ble relativt fort kalt. Det er godt å ha med seg noe ekstra klær, men det sørges for at du skal ha det best mulig, og du får utdelt pledd skulle det bli for kalt.

Etter det var blitt mørkt fikk vi øye på neshorn ved ett av vannhullene.

Safariturene begynner ved daggry, mens det fremdeles er kalt i luften. Vi hadde ikke kjørt lange biten  før vi fikk sett så de første løvesporene og ganske snart den første løven ligge sløvende etter et bedre måltid. Det ble flere flotte nær-møter med dette majestetiske dyret.
I tillegg til de fem store fikk jeg blant annet sett sjiraffer, hyene, den sjeldne afrikanske villhunden og zebra.

Dagene i Madikwe går fort og før man vet ordet av det så er det tid for avskjed. Ved avreise samler alle ansatte seg rundt bilene som skal ta meg tilbake til storbyen Johannesburg. Som avskjed danser og synger de - African style.
Safari i Madikwe Game Reserve anbefales på det varmeste. Du har gode sjanser for å se de 5 store og reservatet er ikke så turistifisert som mange av de andre sørafrikanske reservatene og nasjonalparkene.


Her finner du mer om Sør-Afrika

Jeg gjør oppmerksom på at dette ikke er et betalt blogginnlegg.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

4 sentrumsnære fotturer i Trondheim

Vil du ut en tur er det mange bynære fotturer i Trondheim å velge imellom. Her noen favoritter, godt tilrettelagt for både barnevogn og bevegelseshemmede. Nå som det er særs viktig å holde avstand når man går tur må man kanskje tenke litt utenom boksen, og prøve nye løper, eller andre stier i de områdene man ferdes. Alternativt er besøk på kjente utfartsplasser på tidspunkt med lite folk å foretrekke. 1) Ladestien - den beste vårturen Tur: 4 eller 8 km. Parkering: Rotvoll eller Ringvebukta Årstid: Vår - Høst. Tilrettelagt for: alle, men deler kan være noe problematisk for bevegelseshemmede. Så snart snøen på Lade smelter tar det ikke lang tid før de første benytter anledningen til å dra til Ladestien. Du velger selv om du vil ta den store runden Rotvoll - Korsvika (ca. 8 km) eller den kortere turen fra Ringvebukta til Korsvika, alternativt Ringvebukta til Rotvoll, begge på rundt 4 km. Den fotturen som har mest å "tilby" er nok Ladestien og for mange er en tur med R

Dagstur til Hegra festning og helleristningene på Leirfall

Lyst på en tur til historiske omgivelser? Der fortid møter nåtid? Da kan en tur til Hegra festning og helleristningsfeltet Leirfall anbefales. Begge ligger i Hegra, en halvtimes tur unna Trondheim. Hegra festning Turen opp til festningen er svingete og noe smal, så en sjåfør med ryggeferdighetene i orden er ikke å forakte skulle det komme møtende biler. I disse koronatider var ikke dette et stort problem, men i høysesong kan du komme opp i noe utfordrende møtesituasjoner. Hegra festning ble anlagt i perioden 1908 til 1910 for å stå imot et eventuelt angrep fra svensk side etter unionsoppløsningen i 1905. Festningen var et viktig forsvarsverk, blant annet under andre verdenskrig. Her holdt 250 menn og en kvinne stand 26 dager mot de tyske styrker i 1940. Festningen het opprinnelig Ingstadkleven fort, men endret navn til Hegra festning i 1940. Ved festningspartiets inngang er det to statuer, en av kommandant Holtermann og ett av en av bombene som ble sluppet over

Trondheim - pilgrimer, studentliv og Michelin

Det sies at ens egen hjemby er den man kjenner minst. Turist i egen by er ikke oppskrytt. Trondheim vinterstid er magisk. Åge Alexandersen sang om å "længte hjem, te trøndersk jord, og mest av ailt te Trondheim dær æ bor". Som trønder så gjør man det. Lite kan måle seg mot å stå på Elgeseteter bru og se over på Nidarosdomen - Norges nasjonalhelligdom . Ved Nidelvens bredd - Nidarosdomen speiler seg i vannet Nidarosdomen Nidarosdomen er Olav den helliges gravkirke og var i middelalderen et av Europas viktigste pilgrimsmål . Mange går den dag i dag pilgrimsleden til Trondheim, eller Nidaros som byen tidligere kaltes. Pilgrimsveiene ble i 2010, av Europarådet, tildelt status som europeisk kulturvei (Cultural Route of the Council og Europe). Domen er også Norges signingskirke . Kirken ble påbegynt på midten av 1100-tallet. Den har vært utsatt for en rekke branner, og gjenoppbygd flere ganger. Særs kjent er Vestfronten og dets rosevindu . Vestfronten består av 76