Gå til hovedinnhold

Reise til Johannesburg, Sør-Afrika

Hvis du tenker Johannesburg, hva tenker du da? De fleste forbinder Johannesburg, eller "Jo`burg" eller "Jozi" som byen også kalles, enten med Soweto eller økonomi eller begge deler.

Johannesburg ble grunnlagt 1886 grunnet gullfunn i området, og basert på gullgruvedriften ble byen, som i dag teller rundt 4,4 millioner mennesker, en økonomisk motor som i dag er Afrikas økonomiske sentrum.

Hvordan komme dit?

Johannesburg er et knutepunkt i det sørlige Afrika og har den største flyplassen på det afrikanske kontinentet - O. R. Tambo. De fleste store flyplasser i Europa, herunder London (Heathrow) og Frankfurt har direktefly (natt) på rundt 11-12 timer til Johannesburg, med landing neste morgen i 8-10 tiden.

Fordelen med tur til Sør-Afrika er at det kun er 1 times tidsforskjell.

Sandton

Under mitt opphold i Johannesburg var jeg mesteparten av tiden i forstaden Sandton som ligger ca. 15 minutters kjøretur fra Johannesburg sentrum.

Det finnes ikke så veldig mange attraksjoner her, men Sandton City Mall kan nevnes da dette er ett av Afrikas største shoppingsenter. I tillegg til en stor matavdeling (food court) og restauranter er det endel kjeder men også en rekke eksklusive merker som Louis Vuitton og Gucci.
  
Ved den ene utgangen fra Sandton City Mall kommer man ut på Nelson Mandela Square. Rundt toget, som har en seks meter høy statue av Nelson Mandela, er det en rekke restauranter og barer, herunder Hard Rock Cafe.


Sandton er, i forhold til de andre plassene jeg besøkte, preget av rikdom, og gir et annet bilde av Afrika enn hva jeg ellers bevitnet.

Maboneng - downtown Jo`burg

I Johannesburg er det nabolag som før var såkalte "no-go areas" som er blitt omgjort til hippe in-steder, Maboneng er ett av disse. I nabolaget er det, foruten en rekke klesbutikker, også mange kunstbutikker og restauranter. Særlig kan nevnes butikken Arts on Main. Butikken ligger litt gjemt i en bakgård og har blant annet har ulike bilder, trykk og bøker til salgs. I den koselige bakgården er det også en restaurant. 

Nabolaget er også kjent for dets mange fargerike veggbilder.  

Soweto - South Western Township

Du kan ikke ha vært i Sør-Afrika uten å besøke en township, og det finnes vel knapt en mer kjent township enn Soweto som er forkortelsen for South Western Township. Soweto er med sine 1, 3 millioner mennesker en av de største townships i Sør-Afrika. Det var her Soweto-opprøret mellom studenter og politi fant sted i 1976. 


Landemerket i Soweto er Orlando towers. Dette er en nedlagt kraftstasjon som er malt med grafitti. Det er muligheter for bungee-jumping eller klatring mellom de to stasjonene.

Foruten å besøke Hector Pietersons museum og plass i bydelen Orlando West, hvor opptøyene startet, benyttet jeg anledningen til å besøke Apartheidmuseet. Ved inngangen til Apartheidmuseet får du enten en hvit eller svart billett, og den avgjør i hvilken kø du får bruke gjennom utstillingen, den for de hvite eller svarte. 
Det er mange inntrykk å ta inn over seg, så det vil være lurt å sette av noen timer til besøket i Apartheidmuseet. 
 
Det var lang kø for å besøke Nelson Mandelas hus i bydelen Orlando er en turistattraksjon med lang kø for å komme inn. Besøket ble det dessverre ikke noe av. Istedet ble det øl (egenprodusert i townshipen) på en av de livlige kafeene langs hovedgaten i Soweto, Vilakazi street. Gaten er den eneste i verden som har huset to Nobelprisvinnere. I tillegg til Nelson Mandela har også Desmond Tutu hus her. 

Det anbefales ikke å dra til townships på egen kjøl, så sørg for å ha med noen som er kjent i området. En av hotellets sjåfører ble med på min tur. 

Forhåndsregler

Det er alltids lurt å gjøre seg kjent med UDs reiseråd for regionen som gjelder når man besøker nye områder, noe som også gjelder Johannesburg. Kriminaliteten har gått ned, men forekommer. Det er blant annet mange tilfeller av minibanksvindel, men mer alvorlige forhold kan også forekomme.

Konklusjon

Av oppholdet i Johannesburg er vel besøket i Soweto, og da særlig Apartheidmuseet, det som gjorde mest inntrykk.
Her finner du flere innlegg om Sør-Afrika.

Det gjøres oppmerksom på at dette ikke er et betalt blogginnlegg.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

4 sentrumsnære fotturer i Trondheim

Vil du ut en tur er det mange bynære fotturer i Trondheim å velge imellom. Her noen favoritter, godt tilrettelagt for både barnevogn og bevegelseshemmede. Nå som det er særs viktig å holde avstand når man går tur må man kanskje tenke litt utenom boksen, og prøve nye løper, eller andre stier i de områdene man ferdes. Alternativt er besøk på kjente utfartsplasser på tidspunkt med lite folk å foretrekke. 1) Ladestien - den beste vårturen Tur: 4 eller 8 km. Parkering: Rotvoll eller Ringvebukta Årstid: Vår - Høst. Tilrettelagt for: alle, men deler kan være noe problematisk for bevegelseshemmede. Så snart snøen på Lade smelter tar det ikke lang tid før de første benytter anledningen til å dra til Ladestien. Du velger selv om du vil ta den store runden Rotvoll - Korsvika (ca. 8 km) eller den kortere turen fra Ringvebukta til Korsvika, alternativt Ringvebukta til Rotvoll, begge på rundt 4 km. Den fotturen som har mest å "tilby" er nok Ladestien og for mange er en tur med R...

Dagstur til Hegra festning og helleristningene på Leirfall

Lyst på en tur til historiske omgivelser? Der fortid møter nåtid? Da kan en tur til Hegra festning og helleristningsfeltet Leirfall anbefales. Begge ligger i Hegra, en halvtimes tur unna Trondheim. Hegra festning Turen opp til festningen er svingete og noe smal, så en sjåfør med ryggeferdighetene i orden er ikke å forakte skulle det komme møtende biler. I disse koronatider var ikke dette et stort problem, men i høysesong kan du komme opp i noe utfordrende møtesituasjoner. Hegra festning ble anlagt i perioden 1908 til 1910 for å stå imot et eventuelt angrep fra svensk side etter unionsoppløsningen i 1905. Festningen var et viktig forsvarsverk, blant annet under andre verdenskrig. Her holdt 250 menn og en kvinne stand 26 dager mot de tyske styrker i 1940. Festningen het opprinnelig Ingstadkleven fort, men endret navn til Hegra festning i 1940. Ved festningspartiets inngang er det to statuer, en av kommandant Holtermann og ett av en av bombene som ble sluppet over ...

Kystbyen Rørvik og fiskeværene Sør-Gjæslingan og Abelvær

Ytre Namdalen er et eldorado for fisk, friluftsliv og øyhopping. Øyriket består av titusenvis av øyer, holmer og skjær samt Norges lengste kystlinje, så her vil det være noe for enhver smak. Så bli med og hoppe! Og kanskje dukker havørna opp.... Nærøysund kommune   Nærøysund kommune ble opprettet ved kommunesammenslåingen 2019 og består av de tidligere kommunene Vikna og Nærøy. De to tidligere kommunene bindes sammen av Nærøysund bru - som også var det naturlige opphav til det nye kommunenavnet.  Broen er et landemerke i området og sørger for fastlandsforbindelsen ved å binde Vikna sammen med Marøya.   Rørvik og Vikna Ikke langt fra kaia hvor Hurtigruten ankrer opp finner du Kystmuseet Norveg . Ytre Namdal har en rik kystkultur og i museet finner du mange eksempler på kystkultur, både i fortid og nåtid. Og, i tillegg til tidligere tiders fangst, inneholder denne også mer moderne havbruksdrift.   I løpet av de årene Norveg har ...