Gå til hovedinnhold

Dagstur til Hegra festning og helleristningene på Leirfall

Lyst på en tur til historiske omgivelser? Der fortid møter nåtid? Da kan en tur til Hegra festning og helleristningsfeltet Leirfall anbefales. Begge ligger i Hegra, en halvtimes tur unna Trondheim.

Hegra festning

Turen opp til festningen er svingete og noe smal, så en sjåfør med ryggeferdighetene i orden er ikke å forakte skulle det komme møtende biler. I disse koronatider var ikke dette et stort problem, men i høysesong kan du komme opp i noe utfordrende møtesituasjoner.
Hegra festning ble anlagt i perioden 1908 til 1910 for å stå imot et eventuelt angrep fra svensk side etter unionsoppløsningen i 1905. Festningen var et viktig forsvarsverk, blant annet under andre verdenskrig. Her holdt 250 menn og en kvinne stand 26 dager mot de tyske styrker i 1940. Festningen het opprinnelig Ingstadkleven fort, men endret navn til Hegra festning i 1940.

Ved festningspartiets inngang er det to statuer, en av kommandant Holtermann og ett av en av bombene som ble sluppet over festningen under krigen. Bronsestatuen av Holtermann ble avduket av kong Harald i 1991.
Barna var svært begeistret for festningen. Sesong er fra 1. juli, så enkelte fasiliteter, slik som festningsmuseet, var stengt. Det er likevel mulig å besøke festningsanlegget, samt ta seg inn i de ulike delene av anlegget på egen hånd. Her kan man utforske skyttergraver, ganger og oppholdsrom. I tillegg til å inspisere de ulike kanonene syntes ungene dette var det mest interessante. 
Fra Hegra festning er det mulig å ta turen til de to øvrige forsvarsanleggene, Kleivplassen og Svartåsen. 

Det er Forsvarsbygg som forvalter festningsanlegget, som er ett av 14 nasjonale festningsanlegg, på vegne av Staten. Her finner du en oversikt over festningsløypa med informasjon om de ulike delene av festningen. 

Helleristningene på Leirfall

Helleristningene var vårt egentlige mål for dagen. Helleristningen ligger vakkert til i et belte av hvitveis i nærheten av elva Leirfall, ca. 1 1/2 km øst for Hegra sentrum. Da vi tok turen var dessverre store deler av feltet tildekt, men vi fikk sett både skip og en rekke fotsåler.

I tilknytning til helleristningsfeltet ligger Bergkunstmuseet, som har åpnet i sommerhalvåret. Helleristningene kan du også se her på digitalt museum.
Bilde av skip
Samling med fotsåler på glatt berg
Utsnitt av deler av feltet
Leirfall
Vi kommer garantert tilbake når hele helleristningsfeltet er åpent.

Her finner du flere Trøndelagstips.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

4 sentrumsnære fotturer i Trondheim

Vil du ut en tur er det mange bynære fotturer i Trondheim å velge imellom. Her noen favoritter, godt tilrettelagt for både barnevogn og bevegelseshemmede. Nå som det er særs viktig å holde avstand når man går tur må man kanskje tenke litt utenom boksen, og prøve nye løper, eller andre stier i de områdene man ferdes. Alternativt er besøk på kjente utfartsplasser på tidspunkt med lite folk å foretrekke. 1) Ladestien - den beste vårturen Tur: 4 eller 8 km. Parkering: Rotvoll eller Ringvebukta Årstid: Vår - Høst. Tilrettelagt for: alle, men deler kan være noe problematisk for bevegelseshemmede. Så snart snøen på Lade smelter tar det ikke lang tid før de første benytter anledningen til å dra til Ladestien. Du velger selv om du vil ta den store runden Rotvoll - Korsvika (ca. 8 km) eller den kortere turen fra Ringvebukta til Korsvika, alternativt Ringvebukta til Rotvoll, begge på rundt 4 km. Den fotturen som har mest å "tilby" er nok Ladestien og for mange er en tur med R

Trondheim - pilgrimer, studentliv og Michelin

Det sies at ens egen hjemby er den man kjenner minst. Turist i egen by er ikke oppskrytt. Trondheim vinterstid er magisk. Åge Alexandersen sang om å "længte hjem, te trøndersk jord, og mest av ailt te Trondheim dær æ bor". Som trønder så gjør man det. Lite kan måle seg mot å stå på Elgeseteter bru og se over på Nidarosdomen - Norges nasjonalhelligdom . Ved Nidelvens bredd - Nidarosdomen speiler seg i vannet Nidarosdomen Nidarosdomen er Olav den helliges gravkirke og var i middelalderen et av Europas viktigste pilgrimsmål . Mange går den dag i dag pilgrimsleden til Trondheim, eller Nidaros som byen tidligere kaltes. Pilgrimsveiene ble i 2010, av Europarådet, tildelt status som europeisk kulturvei (Cultural Route of the Council og Europe). Domen er også Norges signingskirke . Kirken ble påbegynt på midten av 1100-tallet. Den har vært utsatt for en rekke branner, og gjenoppbygd flere ganger. Særs kjent er Vestfronten og dets rosevindu . Vestfronten består av 76