Gå til hovedinnhold

Kystbyen Rørvik og fiskeværene Sør-Gjæslingan og Abelvær

Ytre Namdalen er et eldorado for fisk, friluftsliv og øyhopping. Øyriket består av titusenvis av øyer, holmer og skjær samt Norges lengste kystlinje, så her vil det være noe for enhver smak. Så bli med og hoppe! Og kanskje dukker havørna opp....

Nærøysund kommune 

Nærøysund kommune ble opprettet ved kommunesammenslåingen 2019 og består av de tidligere kommunene Vikna og Nærøy. De to tidligere kommunene bindes sammen av Nærøysund bru - som også var det naturlige opphav til det nye kommunenavnet. 

Broen er et landemerke i området og sørger for fastlandsforbindelsen ved å binde Vikna sammen med Marøya.

 

Rørvik og Vikna


Ikke langt fra kaia hvor Hurtigruten ankrer opp finner du Kystmuseet Norveg. Ytre Namdal har en rik kystkultur og i museet finner du mange eksempler på kystkultur, både i fortid og nåtid. Og, i tillegg til tidligere tiders fangst, inneholder denne også mer moderne havbruksdrift.  

I løpet av de årene Norveg har eksistert er tilbudet utvidet til å omfatte, blant annet en rekke bygninger, herunder bryggene og Berggården. I tillegg til severdighetene i Rørvik har museet også etablerte samlinger på Sør-Gjæslingan (se egen omtale lenger ned) og Vågsenget på Mellom-Vikna.

Forløperen til Noreg var Woxengs samlinger som omfatter gjenstander som i sin tid tilhørte lokalhistorikere Paul Woxeng. Disse inngår nå i Norvegs samling av kystkultur.

Norveg har åpent tirsdag til lørdag 11 - 15. Billetter for blant annet båttur og eventuelt overnatting til Sør-Gjæslingan kan kjøpes her. 


De store hvite bygningene og tunet til erværdige Berggården gamle handelssted ble etablert av Johan Andreas Berg fra 1870. Bygningen ligger sentralt til i Rørvik sentrum, og bygningen var sentral i forbindelse med handelen til og fra Rørvik på slutten av 1800-tallet. Både butikken, stua og kjøkkenet er bevart. Særlig turen innom butikken med alle de gamle tingene vil være interessant, særlig for barn, som får et innblikk i hvordan det engang var, "i gammeltida". Berggården har også en samling av mer enn 400 fotografiapparat. 

Et steinkast unna Berggården ligger bryggene. Ett av disse, Heimbrygga, ble brukt av familien Berg til blant annet oppbevaring av mel og lagring av fisk. I tillegg til denne ligger det fire andre brygger som opprinnelig har stått i Ytre Vikna og Nærøy. Bryggene ligger vakkert til ved museumskanalen. Med sine fargerike hus og måkereir på taket er de lett gjenkjennelig i bybildet. De er attraktive fotomotiv der de speiles i havoverflaten. 
 
Kystkulturen gjenspeiles også på annet vis i Rørvik, nemlig i form av granittstatuen "Sjømannens hustru" som ligger vakkert til mellom Norveg og Telenorbygget. Statuen viser en kvinne og et barn med blikket rettet mot storhavet. Som mange andre kystsamfunn har havet gitt mye, men også tatt.


Rørvik kirke er en moderne kirke vigslet i desember 2019 og ligger på toppen av Kirkehaugen. Den tidligere kirken fra 1896 brant til grunnen i 2012. Kirketårnet er på 23 meter og i glasselementene er det printet inn motiver, blant annet fra gammelkirken. Kirkeklokkene fra den gamle kirken er bevart og utgjør en integrert del av kirkebygget. 


Sør-Gjæslingan - Ytre Namdals perle

Sør-Gjæslingan er kjent for de fleste trøndere. Det lille, værutsatte fiskeværet i havgapet består av en gruppe småøyer og er fantastisk flott sommerstid. Fiskeværet var i sin tid ett av de største og viktigste fiskeværene sør for Lofoten, og på det travleste var oppmot 4 000 menn og kvinner samlet her ute. 

En tur med hurtigbåt fra Rørvik anbefales på det varmeste. Mange kommer også hit med egen båt. Så er du i traktene bør du vurdere å legge inn en dagstur, eller eventuelt en overnatting til dette, nå fredede fiskeværet. Det er begrenset med overnattingsplasser, så det lønner seg å være tidlig ute. 

Ved hurtigbåtens ankomst møter rorverten opp på kaia og vil kunne gi guiding og fortelle om livet her ute på fiskeværets storhetstid. I tillegg til butikken, er også Fiskarheimen, verd et besøk og her serveres kaffe i helgene i sommermånedene. 




Kystmuseet i Rørvik eier og leier ut sju rorbuer i Sør-Gjæslingan, så ved interesse kan overnatting bestilles på nett. Det er lagt opp til selvhusholdning, men enkelte varer kan kjøpes i butikken. 


Abelvær

Abelvær er et fiskevær sør for Rørvik. Været har fastlandsforbindelse og lar seg derfor lett kombinere med en tur til Rørvik. Med bil tar turen ca. 30 min én vei. Ønsker du ikke å kjøre er det mulig å ta hurtigbåten.

Abelvær gård

Abelvær gård tilhørte Brantzæg-familien som også var væreiere på Sør-Gjæslingan. Tidligere var dette et handelssted. Gården ligger sentralt til på Abelvær og tilbyr i dag serverings- og overnattingsmuligheter.

Gården ble tildelt Olavsrosa i 2009 av stiftelsen Norsk Kulturarv
Hovedgaten i Abelvær.

Hvordan komme seg til Rørvik?

Utgangspunkt for aktivitet i Ytre Namdalen er for de fleste kystbyen Rørvik, og herfra kan man lett nå de ulike delene av øyriket.

Den vel fineste veien fra Trondheim, med unntak av tur med Hurtigruten, er å kjøre kystriksvegen (RV17). Alternativt kan du kjøre E6 frem til avkjørselen til Høylandet. Dersom du ønsker en litt annen opplevelse kan du kjøre av ved Snåsavatnet og ta turen innom Bølareinen

Foruten flyplass har Rørvik har hurtigbåtforbindelse til både Namsos og Leka med "MS Foldafjord". Sommerruten går fra 1. mai til og med 31. august. "MS Foldafjord" anløper også Abelvær og Sør-Gjæslingan i høysesong.

Overnattingsmuligheter

Foruten Rørvik rorbuer og båtutleie er det blant annet mulig å overnatte på Kysthotellet Rørvik og Abelvær gård. På Sør-Gjæslingan kan du, som tidligere nevnt, overnatte i noen av de koselige rorbuene. 

Aktiviteter

Båtliv og fiske utgjør en stor del av aktivitetene i Ytre Namdal. I tillegg tilbys også andre aktiviteter, slik som kajakk.


God tur!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

4 sentrumsnære fotturer i Trondheim

Vil du ut en tur er det mange bynære fotturer i Trondheim å velge imellom. Her noen favoritter, godt tilrettelagt for både barnevogn og bevegelseshemmede. Nå som det er særs viktig å holde avstand når man går tur må man kanskje tenke litt utenom boksen, og prøve nye løper, eller andre stier i de områdene man ferdes. Alternativt er besøk på kjente utfartsplasser på tidspunkt med lite folk å foretrekke. 1) Ladestien - den beste vårturen Tur: 4 eller 8 km. Parkering: Rotvoll eller Ringvebukta Årstid: Vår - Høst. Tilrettelagt for: alle, men deler kan være noe problematisk for bevegelseshemmede. Så snart snøen på Lade smelter tar det ikke lang tid før de første benytter anledningen til å dra til Ladestien. Du velger selv om du vil ta den store runden Rotvoll - Korsvika (ca. 8 km) eller den kortere turen fra Ringvebukta til Korsvika, alternativt Ringvebukta til Rotvoll, begge på rundt 4 km. Den fotturen som har mest å "tilby" er nok Ladestien og for mange er en tur med R

Dagstur til Hegra festning og helleristningene på Leirfall

Lyst på en tur til historiske omgivelser? Der fortid møter nåtid? Da kan en tur til Hegra festning og helleristningsfeltet Leirfall anbefales. Begge ligger i Hegra, en halvtimes tur unna Trondheim. Hegra festning Turen opp til festningen er svingete og noe smal, så en sjåfør med ryggeferdighetene i orden er ikke å forakte skulle det komme møtende biler. I disse koronatider var ikke dette et stort problem, men i høysesong kan du komme opp i noe utfordrende møtesituasjoner. Hegra festning ble anlagt i perioden 1908 til 1910 for å stå imot et eventuelt angrep fra svensk side etter unionsoppløsningen i 1905. Festningen var et viktig forsvarsverk, blant annet under andre verdenskrig. Her holdt 250 menn og en kvinne stand 26 dager mot de tyske styrker i 1940. Festningen het opprinnelig Ingstadkleven fort, men endret navn til Hegra festning i 1940. Ved festningspartiets inngang er det to statuer, en av kommandant Holtermann og ett av en av bombene som ble sluppet over

Trondheim - pilgrimer, studentliv og Michelin

Det sies at ens egen hjemby er den man kjenner minst. Turist i egen by er ikke oppskrytt. Trondheim vinterstid er magisk. Åge Alexandersen sang om å "længte hjem, te trøndersk jord, og mest av ailt te Trondheim dær æ bor". Som trønder så gjør man det. Lite kan måle seg mot å stå på Elgeseteter bru og se over på Nidarosdomen - Norges nasjonalhelligdom . Ved Nidelvens bredd - Nidarosdomen speiler seg i vannet Nidarosdomen Nidarosdomen er Olav den helliges gravkirke og var i middelalderen et av Europas viktigste pilgrimsmål . Mange går den dag i dag pilgrimsleden til Trondheim, eller Nidaros som byen tidligere kaltes. Pilgrimsveiene ble i 2010, av Europarådet, tildelt status som europeisk kulturvei (Cultural Route of the Council og Europe). Domen er også Norges signingskirke . Kirken ble påbegynt på midten av 1100-tallet. Den har vært utsatt for en rekke branner, og gjenoppbygd flere ganger. Særs kjent er Vestfronten og dets rosevindu . Vestfronten består av 76