Gå til hovedinnhold

Vinterferie i Åre, Sverige

Rekkeviddeangst? Biltur med elbil fra Trondheim til Åre

I lengre tid har vi planlagt en lengre biltur med elbilen (Nissan Leaf, 2018-modell). Vinterferien 2020 bestemte vi oss derfor å dra til Åre for å stressteste bilens yteevne og vår rekkeviddeangst. Elbil med mye bagasje i kaldt vintervær og kø må jo være den beste test?

Åre ligger ca. 170 kilometer fra Trondheim, en biltur på ca 2 time og 40 minutter. Ladetid på ca. 20 minutter kommer i tillegg. Med fulladet bil fra Trondheim som viste rekkevidde på 200 km la vi i veg.

For best mulig veigrep og å komme opp snødekte bakker valgte vi å slå av ESP (antispill).

Frem til Meråker viste gradestokken opptil pluss 7 grader. Veien var stort sett bar og ikke kø ble turen mindre utfordrende enn  hva vi hadde forestilt oss. Både Meråker og Storlien har ladestasjoner og med litt under halvparten av batteritiden valgte vi lading på Storlien.

Med ankomst søndag ettermiddag regnet vi med kø ved ladestasjonen. Muligens var vi heldige med ankomsttidspunkt, men vi fikk plass med en gang. Batteriladning gjennomføres via den svenske appen BEE. Vi hadde noen problemer med å få dette til, men etter et par minutter fungerte det og den begynnende rekkeviddangsten (hva gjør vi hvis dette ikke fungerer?) la seg. Med kaldere vær første del av reisen ville batteriet nok vært godt under halvparten.

Etter Storlien sank temperaturen og batteriet ved ankomst Åre var på 35%.

Åre sentrum har flere ladestasjoner, blant annet på Holiday Club, som også betjenes via ladebrikke og app.

Med begrensede muligheter for stresstesting på turen til Åre viste returen seg å være bedre egnet for å prøve ut bilen. Været var ikke det aller beste og temperaturen var på rundt - 2 grader. Med fullt batteri kom vi oss hele veien frem til hurtigladeren på Værnes. På det tidspunkt hadde vi 16% av batteritiden igjen. På sommerstid hadde det antakelig gått greit å kjøre hele veien til Trondheim.

Åresjön
Åre i vinterferien
 
Vinterferien i februar måned er høysesong, og med et internasjonalt publikum bestående av skientusiaser fra, foruten de andre nordiske land, engelskmenn. Det er også mange trøndere som tar turen, en eller flere ganger i året over grensen for å stå på ski, og ja, man møter kjentfolk.

Morgenstund - sol, kaffe og snø

Bo i Åre

I Åre kan man velge mellom kjente hotell som Holiday Club, Copperhill Mountain Lodge og Tott hotell, eller leie hytter eller leiligheter i ulike prisklasser. Bostedene befinner seg i nærheten av de største nedfartene (Duved, Tägefjell, Åre sentrum og Åre Bjørnen).

Åre sentrum velges ofte av studenter, par og vennegrupper uten barn som for eksempel tilbringer en helg i Åre. Her befinner også de fleste restauranter, barer og nattklubber seg. Småbarnsfamiliene velger områdene rundt Åre Bjørnen.

Personlig er vi blitt veldig glade i området Sadeln i Åre Bjørnen som strekker seg langsmed Hermelinenbackan, og har i flere år valgt å leie leilighet her i vinterferieuka. Vi bestilte via AGO MittiÅre, den største utleieren i området. Bakkene i området er barnevennlige. Åres egen maskot, Valle, er ofte å se i nedfartene rundt Björnlandet og Valletorget. En av Valles skiskoler er også å finne her. Ved Valletorget er det også muligheter for skileie. Ved Björnänge er det en liten ICA med åpningstider alle dager 7:00 til 21:00.

Åreskutan sett fra Åre Bjørnen med glimt av langrennsarenaen nederst i venstre hjørne

Bergbanan
Løypenett

Åre har et løypenett med 41 heiser og 89 nedfarter, som driftes av Skistar. Målt i antall heiser og nedfarter er dette Skandinavias største skisted

Den historiske Bergbanan, Kabinbanan og VM8:an er blant de mest kjente heisene. Bergbanan, i drift fra 191, er en helårsbane og går hvert 20. minutt mellom Åre torg og Fjällgården. Kabinbanan (bygd 1976) går fra Åre Race Arena og innen syv minutter er man på Åreskutans platå (1274 moh). Kabinbanan er vedtatt nedlagt. VM8:an går fra Åre fjellby til Svartberget Cafe og Restaurang.

For beboerne rundt Åre Bjørnen gjør Sadelekspressen (stolheis med plass til seks stykker) gjør det enkelt for de som bor i området rundt Åre Bjørnen å komme seg til de andre skiområdene.

Det er mulighet for langrenn. Langrennsstadionet ligger ved Åre Bjørnen. I vinterferien var Åre medarrangør for Ski Tour 2020 som gikk via Östersund via Åre, Storlien, Meråker, til Trondheim.

Snowboardere kan utfolde seg i Åre Snow Park ved Bräckeliften, med muligheter for både nybegynnere og avanserte kjørere. Björnen snowpark for barn befinner seg mellom Björnenliften og Vargenliften. Funslope Åre befinner seg i Rödkullen ved nedfart 54.

Det er lett å komme seg mellom de ulike heisene og nedfartene, og samme skikort gjelder hele området.

Heisene åpner enten klokken 08:00 eller 09:00 og enkelte stenger 16:30. Kveldsheisene stenger klokken 22:00. I Skistar-appen år man aktuell informasjon om været, åpne heiser og bakker.

Sommerstid benyttes løypenettet til aktiviteter som for eksempel fjellturer og terrengsykling.

Siste nedfart fra Sadeln


Kulinariske Åre

Åre har et variert utvalg av spisesteder blitt en kulinarisk destinasjon og et trekkplaster for foodies, godt hjulpet av blant annet Fäviken Magasinet (nedlagt desember 2019) med sine to Michelinstjerner og omtale i Netflix sin Chefs Table-serie. Det bys på matretter i ulike prisklasser. I tillegg til det vanlige utvalget av pizza og burgere har Åre påfallende mange franskinspirerte restauranter, fra creperie til brasserie, plat du jour og choucroute garni noe som gir assosiasjoner til min tid i Strasbourg.

Det ligger mange restauranter i bakkene, mange med mellomeuropeiske retter som schnitzel og fondue. I området rundt Åre Bjørnen er det en rekke restauranter i ulike prisklasser. Familiens absolutte favoritt er Lilla Tyrolen som ligger lengst opp i Järvbackan. 

Åre har også sin egen sjokladefabrikk - Åre chokladfabrik, som ligger i Björnänge ved ICA, rett før oppkjøringen til Åre Bjørnen. Sjokoladefabrikken er åpen alle dager 10 til 18.

Åre chokoladfabrik
 












6 tips til vinterferie i Åre
  1. Ta turen opp til Åreskutan og nyt utsikten over fjellene rundt.
  2. Prøv VM:8an
  3. Ta en pust i bakken og finn din favoritt. Det er mange gode restauranter i Åre, både i sentrum og ved løypene. Familiens klare favoritt er Lilla Tyrolen som ligger lengst opp i Järvbackan.
  4. Ta en badedag, enten i bassenget til Holiday Club eller dra til svømmehallen i Östersund.
  5. Ta turen innom Åre chokladfabrik.
  6. Ta Bergbanan fra Bytorget (398 moh) til Fjällgården (556 moh).
Jeg gjør oppmerksom på at dette ikke er et betalt blogginnlegg.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

4 sentrumsnære fotturer i Trondheim

Vil du ut en tur er det mange bynære fotturer i Trondheim å velge imellom. Her noen favoritter, godt tilrettelagt for både barnevogn og bevegelseshemmede. Nå som det er særs viktig å holde avstand når man går tur må man kanskje tenke litt utenom boksen, og prøve nye løper, eller andre stier i de områdene man ferdes. Alternativt er besøk på kjente utfartsplasser på tidspunkt med lite folk å foretrekke. 1) Ladestien - den beste vårturen Tur: 4 eller 8 km. Parkering: Rotvoll eller Ringvebukta Årstid: Vår - Høst. Tilrettelagt for: alle, men deler kan være noe problematisk for bevegelseshemmede. Så snart snøen på Lade smelter tar det ikke lang tid før de første benytter anledningen til å dra til Ladestien. Du velger selv om du vil ta den store runden Rotvoll - Korsvika (ca. 8 km) eller den kortere turen fra Ringvebukta til Korsvika, alternativt Ringvebukta til Rotvoll, begge på rundt 4 km. Den fotturen som har mest å "tilby" er nok Ladestien og for mange er en tur med R

Dagstur til Hegra festning og helleristningene på Leirfall

Lyst på en tur til historiske omgivelser? Der fortid møter nåtid? Da kan en tur til Hegra festning og helleristningsfeltet Leirfall anbefales. Begge ligger i Hegra, en halvtimes tur unna Trondheim. Hegra festning Turen opp til festningen er svingete og noe smal, så en sjåfør med ryggeferdighetene i orden er ikke å forakte skulle det komme møtende biler. I disse koronatider var ikke dette et stort problem, men i høysesong kan du komme opp i noe utfordrende møtesituasjoner. Hegra festning ble anlagt i perioden 1908 til 1910 for å stå imot et eventuelt angrep fra svensk side etter unionsoppløsningen i 1905. Festningen var et viktig forsvarsverk, blant annet under andre verdenskrig. Her holdt 250 menn og en kvinne stand 26 dager mot de tyske styrker i 1940. Festningen het opprinnelig Ingstadkleven fort, men endret navn til Hegra festning i 1940. Ved festningspartiets inngang er det to statuer, en av kommandant Holtermann og ett av en av bombene som ble sluppet over

Trondheim - pilgrimer, studentliv og Michelin

Det sies at ens egen hjemby er den man kjenner minst. Turist i egen by er ikke oppskrytt. Trondheim vinterstid er magisk. Åge Alexandersen sang om å "længte hjem, te trøndersk jord, og mest av ailt te Trondheim dær æ bor". Som trønder så gjør man det. Lite kan måle seg mot å stå på Elgeseteter bru og se over på Nidarosdomen - Norges nasjonalhelligdom . Ved Nidelvens bredd - Nidarosdomen speiler seg i vannet Nidarosdomen Nidarosdomen er Olav den helliges gravkirke og var i middelalderen et av Europas viktigste pilgrimsmål . Mange går den dag i dag pilgrimsleden til Trondheim, eller Nidaros som byen tidligere kaltes. Pilgrimsveiene ble i 2010, av Europarådet, tildelt status som europeisk kulturvei (Cultural Route of the Council og Europe). Domen er også Norges signingskirke . Kirken ble påbegynt på midten av 1100-tallet. Den har vært utsatt for en rekke branner, og gjenoppbygd flere ganger. Særs kjent er Vestfronten og dets rosevindu . Vestfronten består av 76