Gå til hovedinnhold

På besøk i Villingen-Schwenningen, Tyskland

Villingen-Schwenningen er en middels stor by i det sør-østlige hjørnet av regionen Schwarzwald (Black Forest) i Sør-Tyskland. Byen er en såkalt "dobbeltby" som, frem til 1972, bestod av byene Villingen og Schwenningen. Byen har ca. 84 000 innbyggere. Schwarzwald er kjent for sine gjøkur, og byen ligger i enden av den nasjonale turistvegen  Deutsche Uhrenstrasse (German Clock Road).

Ett av tårnene med inngang til bykjernen
Man ankommer byen enten ved å fly til Stuttgart eller Frankfurt og ha leiebil derfra. Fra Frankfurt er det også mulig å ta toget fra flyplassen. Minst ett stopp må påregnes (Offenburg).

Særlig Villingen er kjent for sin gamleby. Gamlebyen er omkranset av en bymur med tre tårn (tidligere fire) som inngang. Midt i bykjernen ligger domkirken Münsterer zu Unseren Lieben Frau. Ved domkirkeplassen ligger også bybrønnen og det gamle rådhuset i Villingen.
Domkirken, Restaurant Raben til venstre

Domkirken Münsterer zu Unsere Lieben Frau

Bybrønnen og det gamle rådhuset i Villingen

Cafe Dammert i vintersol
Mange av fasadene i den bilfrie gamlebyen er malt i ulike farger og dekorert med ulike motiver. For en bedre brunsj anbefales Cafe Dammert. Som avslutning på en dag i byen med kaffe, kaker og is er Restaurant Raben (ved domsplassen) et populært alternativ.

Beethovenhaus, Villingen

Nydelig spaghetti-is hos Raben
Byen er kjent både for sitt julemarked og karnevalsfeiring (fasching).

Villingen-Schwenningen er et godt utgangspunkt for også å utforske andre deler av det sørlige Schwarzwaldområdet. Donaueschingen, med Donaukildens utspring ligger ikke langt unna. I tillegg er det lett å komme seg til Bodensee-området. Den historieinteresserte kan en tur til borgen i Balingen. Verdens største gjøkur ligger også i nærheten (Schonach, Schwarzwald). Titisee-Neustadt, som har Tysklands største og mest kjente fossefall ligger også i nærheten.


Hva er din Schwarzwald eller Tysklandsfavoritt?

Jeg gjør oppmerksom på at dette ikke er et betalt blogginnlegg.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

4 sentrumsnære fotturer i Trondheim

Vil du ut en tur er det mange bynære fotturer i Trondheim å velge imellom. Her noen favoritter, godt tilrettelagt for både barnevogn og bevegelseshemmede. Nå som det er særs viktig å holde avstand når man går tur må man kanskje tenke litt utenom boksen, og prøve nye løper, eller andre stier i de områdene man ferdes. Alternativt er besøk på kjente utfartsplasser på tidspunkt med lite folk å foretrekke. 1) Ladestien - den beste vårturen Tur: 4 eller 8 km. Parkering: Rotvoll eller Ringvebukta Årstid: Vår - Høst. Tilrettelagt for: alle, men deler kan være noe problematisk for bevegelseshemmede. Så snart snøen på Lade smelter tar det ikke lang tid før de første benytter anledningen til å dra til Ladestien. Du velger selv om du vil ta den store runden Rotvoll - Korsvika (ca. 8 km) eller den kortere turen fra Ringvebukta til Korsvika, alternativt Ringvebukta til Rotvoll, begge på rundt 4 km. Den fotturen som har mest å "tilby" er nok Ladestien og for mange er en tur med R

Dagstur til Hegra festning og helleristningene på Leirfall

Lyst på en tur til historiske omgivelser? Der fortid møter nåtid? Da kan en tur til Hegra festning og helleristningsfeltet Leirfall anbefales. Begge ligger i Hegra, en halvtimes tur unna Trondheim. Hegra festning Turen opp til festningen er svingete og noe smal, så en sjåfør med ryggeferdighetene i orden er ikke å forakte skulle det komme møtende biler. I disse koronatider var ikke dette et stort problem, men i høysesong kan du komme opp i noe utfordrende møtesituasjoner. Hegra festning ble anlagt i perioden 1908 til 1910 for å stå imot et eventuelt angrep fra svensk side etter unionsoppløsningen i 1905. Festningen var et viktig forsvarsverk, blant annet under andre verdenskrig. Her holdt 250 menn og en kvinne stand 26 dager mot de tyske styrker i 1940. Festningen het opprinnelig Ingstadkleven fort, men endret navn til Hegra festning i 1940. Ved festningspartiets inngang er det to statuer, en av kommandant Holtermann og ett av en av bombene som ble sluppet over

Trondheim - pilgrimer, studentliv og Michelin

Det sies at ens egen hjemby er den man kjenner minst. Turist i egen by er ikke oppskrytt. Trondheim vinterstid er magisk. Åge Alexandersen sang om å "længte hjem, te trøndersk jord, og mest av ailt te Trondheim dær æ bor". Som trønder så gjør man det. Lite kan måle seg mot å stå på Elgeseteter bru og se over på Nidarosdomen - Norges nasjonalhelligdom . Ved Nidelvens bredd - Nidarosdomen speiler seg i vannet Nidarosdomen Nidarosdomen er Olav den helliges gravkirke og var i middelalderen et av Europas viktigste pilgrimsmål . Mange går den dag i dag pilgrimsleden til Trondheim, eller Nidaros som byen tidligere kaltes. Pilgrimsveiene ble i 2010, av Europarådet, tildelt status som europeisk kulturvei (Cultural Route of the Council og Europe). Domen er også Norges signingskirke . Kirken ble påbegynt på midten av 1100-tallet. Den har vært utsatt for en rekke branner, og gjenoppbygd flere ganger. Særs kjent er Vestfronten og dets rosevindu . Vestfronten består av 76