Gå til hovedinnhold

Permisjonsferie med baby - når, hvor og hvordan?

Reise med barn, og spesielt babyer, kan være utfordrende og krever ofte andre forberedelser enn andre reise. Mange velger å benytte permisjonstiden til en eller flere reiser med den nye verdensborgeren. Spørsmålene er ofte når i permisjonsløpet det "passer best" , hvor ferden bør gå og hvordan gjennomføre denne på best mulig måte?

Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker for Babyshop. Reklamen (affiliate) i dette innlegget er fra firma jeg selv har benyttet meg av.

Når bør man dra på permisjonsferie?

Det er dessverre intet fasitsvar for når det "passer best". Det gjelder å bruke sunn fornuft, og faktorer som forhold knyttet til babyen selv (kolikk el.), reiselengde (kortere reiser lar seg lettere gjennomføre), destinasjonen (kreves vaksiner og lignende) og hva man tror man vil ha glede av, vil kunne være avgjørende.

Personlig synes jeg det er enklere med en baby som er over halvåret med på langtur. Man er blitt kjent med det nye familiemedlemmet og den mest hektiske perioden med nattevåk er over. En tur vil kunne være en fin avslutning på permisjonstiden, før far tar over stafettpinnen. Jeg valgte å dra på "Sydentur" med junior og bestemor (se eget innlegg: 5 gode grunner til generasjonsferie i permisjonstiden) da han var åtte måneder. For meg den perfekte alder. Junior, som andre babyer på den alderen, er utrolig sosial og utadvendt av seg og søker kontakt med andre, både babyer og voksne. Han interesserer seg for alt det rundt seg, men enda ikke så mobil at han piler bortover gulvet.

Planlegg ferien - sett kriterier!

Av erfaring bidrar en godt planlagt tur til en bedre opplevelse. Dersom man har et sett med kriterier som må være oppfylt. I vårt tilfelle ble følgende kriterier satt for valg av destinasjon:

- land uten ekstra vaksinasjonskrav

- direkterute fra Trondheim, Værnes
- flytur under seks timer

Med tur i februar måned var utvalget begrenset, ble Kanariøyene, i dette tilfellet Gran Canaria (se eget innlegg), et naturlig valg.

Kriteriesett ble også satt for gjort for valg av hotell, hvor det viktigste var å finne et baby-/barnevennlig hotell med blant annet barnebasseng.

Jeg bruker en del tid på å lese meg opp på gjestevurderinger av de aktuelle destinasjonene og hotellene på øya. Det er alltids mye informasjon og ulike meninger og oppgaven med å finne "rett" destinasjon kan føles vanskeligere, men det gir god oversikt og et visst inntrykk av destinasjon og hotell. Basert på denne velger jeg den destinasjon og hotellet jeg mener, ut fra hva jeg har lest (og litt magefølelse), tilsvarer kriteriesettet og i dette tilfellet ble det familiehotell i Bahia Feliz.


Ut fra hans utviklingsstadium bestemte jeg meg, uken før avreise, å betale for tid på hotellets babyklubb. Dette har jeg ikke benyttet meg av hos de to eldste barna, så var spent på om det ville fungere. Det tilbys babypass for inntil to timer, for- eller ettermiddag. Babyene har noen timer innetid sammen med jevnaldrende på de tidspunkt sola er på sitt sterkeste. Tilbudet er populært, og tidspunkt bestilles etter ankomst. Babyer på denne alderen er glad i lek og å utforske nye ting. Junior syntes det derfor var stas å kunne leke fritt på golvet med andre babyer, noe han ikke kan ved bassenget. Personalet vil, dersom du ønsker, mate barnet eller legge det til å sove. For oss fungerte dette utmerket og gav junior en forsmak på den kommende barnehagetilværelsen.

Gjør det enkelt for deg selv

Med baby på tur ender man ofte med mye mer bagasje enn man i utgangspunktet tenkte å ha med. En titt på huskelister på nett for hva man bør ta med for baby på tur kan være lurt. Jeg bruker disse på alle reiser,  både for å forsikre meg om at jeg ikke har glemt noe og unngå å overpakke (hvor mange bodyer er nødvendig?).  De elementære tingene som klær, leier og babymat husker man, men husket du for eksempel førstehjelpsskrinet og solhatt? Og mens du fokuserte på å pakke til babyen, husket du også billett, helsekort og pass?

Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker for Babyshop: 

Da junior, som de fleste babyer, fremdeles sover i barnevognen valgte vi å ta denne med. De fleste flyselskap krever at spesialbagasje som barnevogn og bilstol, pakkes i foreskrevet emballasje. For å sikre vognen under flyreisen leide vi en Prampack på Værnes (via barnombord). Det finnes også andre leverandører som for eksempel Airshells.  Produktene kan også benyttes for innpakking av barnestol, men da vi ikke hadde planlagt biltur denne gang ble bilstolen hjemme. Pakkes vogn (eller eventuelt bilstol) i slik emballasje, vil du kunne ha krav på erstatning ved en eventuell skade under transport. Tilbudet vil kunne variere så sjekke med din lokale flyplass hva som tilbys.

For å slippe å ta med absolutt alt er det lurt å sjekke mulighetene for å leie reiseseng og eventuelt reisetrille på destinasjon. Reiseselskapene tilbyr ofte en pakke med diverse babyutstyr (reiseseng, babystol, trille, flaskesterilisator etc.) noe som er verd å vurdere ut fra eget behov. For oss var reiseseng og babystol tilstrekkelig.

Unngå unødig stress på flyplass og fly

Å stå i en lang kø til sjekk-inn kan være en prøvelse, så å være ute i god tid, særlig med baby. I høysesong har flyselskapene ofte egne familiesluser som det er verd å benytte seg av. Mange flyplasser har også egne familiesluser ved sikkerhetskontrollen. Det vil dessuten måtte settes av ekstra tid dersom man har med spesialbagasje som barnevogn eller bilstol.

På flyplassen er det greit å bruke bæresele, selv har man hendene fri og babyen kan se seg omkring eller sove.

En ryggsekk eller veske med ekstra skift, bleier og eventuelt leker er en fordel når uhellet er ute eller flyreisen begynner å bli kjedelig. Det kan være ulik praksis for hvor mye man kan ta med ombord, så sjekk dette på flyselskapets sider.


God tur!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

4 sentrumsnære fotturer i Trondheim

Vil du ut en tur er det mange bynære fotturer i Trondheim å velge imellom. Her noen favoritter, godt tilrettelagt for både barnevogn og bevegelseshemmede. Nå som det er særs viktig å holde avstand når man går tur må man kanskje tenke litt utenom boksen, og prøve nye løper, eller andre stier i de områdene man ferdes. Alternativt er besøk på kjente utfartsplasser på tidspunkt med lite folk å foretrekke. 1) Ladestien - den beste vårturen Tur: 4 eller 8 km. Parkering: Rotvoll eller Ringvebukta Årstid: Vår - Høst. Tilrettelagt for: alle, men deler kan være noe problematisk for bevegelseshemmede. Så snart snøen på Lade smelter tar det ikke lang tid før de første benytter anledningen til å dra til Ladestien. Du velger selv om du vil ta den store runden Rotvoll - Korsvika (ca. 8 km) eller den kortere turen fra Ringvebukta til Korsvika, alternativt Ringvebukta til Rotvoll, begge på rundt 4 km. Den fotturen som har mest å "tilby" er nok Ladestien og for mange er en tur med R

Dagstur til Hegra festning og helleristningene på Leirfall

Lyst på en tur til historiske omgivelser? Der fortid møter nåtid? Da kan en tur til Hegra festning og helleristningsfeltet Leirfall anbefales. Begge ligger i Hegra, en halvtimes tur unna Trondheim. Hegra festning Turen opp til festningen er svingete og noe smal, så en sjåfør med ryggeferdighetene i orden er ikke å forakte skulle det komme møtende biler. I disse koronatider var ikke dette et stort problem, men i høysesong kan du komme opp i noe utfordrende møtesituasjoner. Hegra festning ble anlagt i perioden 1908 til 1910 for å stå imot et eventuelt angrep fra svensk side etter unionsoppløsningen i 1905. Festningen var et viktig forsvarsverk, blant annet under andre verdenskrig. Her holdt 250 menn og en kvinne stand 26 dager mot de tyske styrker i 1940. Festningen het opprinnelig Ingstadkleven fort, men endret navn til Hegra festning i 1940. Ved festningspartiets inngang er det to statuer, en av kommandant Holtermann og ett av en av bombene som ble sluppet over

Trondheim - pilgrimer, studentliv og Michelin

Det sies at ens egen hjemby er den man kjenner minst. Turist i egen by er ikke oppskrytt. Trondheim vinterstid er magisk. Åge Alexandersen sang om å "længte hjem, te trøndersk jord, og mest av ailt te Trondheim dær æ bor". Som trønder så gjør man det. Lite kan måle seg mot å stå på Elgeseteter bru og se over på Nidarosdomen - Norges nasjonalhelligdom . Ved Nidelvens bredd - Nidarosdomen speiler seg i vannet Nidarosdomen Nidarosdomen er Olav den helliges gravkirke og var i middelalderen et av Europas viktigste pilgrimsmål . Mange går den dag i dag pilgrimsleden til Trondheim, eller Nidaros som byen tidligere kaltes. Pilgrimsveiene ble i 2010, av Europarådet, tildelt status som europeisk kulturvei (Cultural Route of the Council og Europe). Domen er også Norges signingskirke . Kirken ble påbegynt på midten av 1100-tallet. Den har vært utsatt for en rekke branner, og gjenoppbygd flere ganger. Særs kjent er Vestfronten og dets rosevindu . Vestfronten består av 76